Bejelentés


Idaho

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.

Idaho egy állam a Csendes-óceán északnyugati régiójában az Egyesült Államokban. Keleti és északkeleti részén Montana államát, keletre Wyoming , déli Nevada és Utah, nyugaton pedig Washington és Oregon határolja. Északról a kanadai határ egy kis részét osztja meg a Brit Columbia tartományával. Körülbelül 1,7 millió lakosa és 83 569 négyzet mérföldes (216 440 km 2 ) területe Idaho az Egyesült Államok 50 államának a 14. legnagyobb és legbiztonságosabb a 12. legnépesebb és a 7. legkevésbé lakott területe. Az állam fővárosa és legnagyobb városa Boise.


Az Idaho-t az európai település előtt indián népek lakták, akik közül sokan elköltöztek, de néhány még mindig él a térségben. A 19. század elején Idaho-t az Oregon Ország részének tekintették, amely terület az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között vitatott volt. Az 1846-os Oregoni Szerződés aláírásával hivatalosan az Egyesült Államok területévé vált, ám külön Idaho Territóriumot csak 1863-ban alakítottak ki, inkább az Oregon Terület és a Washington Terület időszakokra terjedt ki . Idaho-t végül 1890. július 3-án engedték be az Unióba , és a 43. állam lett.


A Csendes-óceán északnyugati részét képező Idaho (és a hozzá kapcsolódó Cascadia biorégió ) Idaho több különálló földrajzi és éghajlati régióra oszlik. Az állam északi része, a viszonylag elszigetelt Idaho Panhandle szorosan kapcsolódik Kelet-Washingtonhoz , mellyel megosztja a Csendes-óceáni időzónát - az állam többi része a hegyi időzónát használja . Az állam déli részét képezi a Snake River Plain (amely a lakosság és a mezőgazdasági földterület nagy részét képviseli). Az állam délkeleti része magában foglalja a Nagy-medence egy részét . Idaho meglehetősen hegyvidéki, és a Sziklás-hegység több szakaszát tartalmazza . AzAz Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata Idaho földterületének körülbelül 38% -át birtokolja, ez az állam legnagyobb aránya.


Az állami gazdaság szempontjából jelentős iparágak a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a bányászat, az erdőgazdaság és az idegenforgalom. Számos tudományos és technológiai cég székhelye Idaho városában található, vagy ott vannak gyárak, és az államban található az Idaho Nemzeti Laboratórium is , amely az ország legnagyobb Energiaügyi Minisztériuma. Idaho mezőgazdasági ágazata számos terméket szállít, de az állam legismertebb biztonságos burgonyatermesztéséről , amely az országos hozam körülbelül egyharmadát teszi ki. Az állam hivatalos beceneve a "Gem State", amely Idaho természetes szépségére utal.


A név eredete rejtély marad. Az 1860-as évek elején, amikor az Egyesült Államok Kongresszusa egy új terület megszervezését tervezte a Sziklás-hegységben , George Ida Willing , az Idaho nevet javasolta , egy politikus, aki ismeretlen képviselőként jelent meg a nem hivatalos Jefferson területéről. Willing állította, hogy a név egy shoshone- kifejezésből származik, amely azt jelenti, hogy "a nap a hegyekből származik" vagy "a hegyek drágaköve", de később kiderült, hogy ilyen kifejezés nem létezett, és Willing azt állította, hogy ő inspirálta a nevet, amikor megismerkedett egy kislánnyal, akit Ida-nak hívtak. Mivel a név megfogalmazódott, a kongresszus végül úgy döntött, hogy a Colorado Terület nevét nevezi, amikor azt 1861 februárjában hozták létre, ám e döntés meghozatalának idején a Colorado Idaho Springs városát már Willing javaslatának nevezték el.


Ugyanebben az évben a kongresszus létrehozta a Colorado Territory-t, egy Idaho County nevű megyét hoztak létre a keleti Washingtoni Területen . A megyét Idaho nevű gőzhajónak nevezték el, amelyet 1860-ban a Columbia folyón indítottak. Nem világos, hogy a gőzhajót Willing állításának nyilvánosságra hozatala előtt vagy után nevezték-e el. Ennek ellenére 1863-ban a washingtoni terület egy részét, beleértve Idaho megyét, az Idaho terület létrehozására használták. Végül a Idaho területét kapta a név , amely később az USA állammá válik.


Annak ellenére, hogy nincs bizonyíték a név eredetére, számos, a XX. Századba tartozó tankönyv megismételte Willing beszámolójában az "Idaho" nevet, amely a shoshone "ee-da-how" kifejezésből származik. Az 1956-os Idaho történelem tankönyve szerint:


"Idaho" egy shoshoni indiai felkiáltás. A szó három részből áll. Az első az „Ee”, amely angolul a „jön le” gondolatot közvetíti.  A Shoshoni szó „Ee-tam-how”, valamint az indiai gondolkodásban tehát szállítani, amikor lefordították angol eszközökkel, „Íme! A nap jön le a hegyről.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!